top of page

ANLAM LI OKUMA

 Okumak. Kur ’anın ilk emridir okumak. Neyi okumalı? Nasıl okumalı? Okumak insana ne katar? Okuma deyince aklımıza neler gelir? Gene mi okuma? Demeyin yine okuyun.

     İnsanların dünyaya farklı bir pencereden bakmalarını sağlar. Ufkunuzu açan en güzel sözlerle hayata farklı bir bakış açısıyla bakabilirsiniz.

     Okumak, insanların zihnini, evrensel anlayışını, empati yeteneğini, analitik zekasını, hafızasını ve daha birçok özelliklerini geliştirmelerini sağlayan en temel yapı taşıdır.

     Okumayan insan, hayata tek bir pencereden bakar, bildiği ezber cümlelerle olayları yorumlar ve dar kalıplı bakış açısına sahip olur.

    Kitap okumak sadece gününüzü güzelleştirmekle kalmaz, zihne ve bedene de birçok faydası var! İşte kitap okumanın zihne ve beyne sağladığı 14 fayda:

1. Okumak beyindeki mevcut nöron yolları harekete geçirir. Biz bunu kitap okurken beyninizde kıvılcımlar çaktığı şeklinde de ifade edebiliriz tabii.

2. Şiir okumak beynin aktivitesini arttırdığı gibi elastikliğini de artırır.

3. Sık sık kitap okuyan kişilerin beyninde yaşlılığa bağlı fonksiyon kaybı %32 oranında daha azdır.

4. Sözgelimi bir roman okurken yeni karakterler, olaylar, durumlar gibi aklınızda tutmanız gereken birçok şeyle karşılaşırsınız. Bu da beyninizde yeni bir hatıra oluşmasını sağlar ki bu sayede yeni sinapslar oluşur ya da var olan sinapslar kuvvetlenir. Bu da kısa süreli hafızanızın gelişmesini sağlar.

5. Bu alanda yapılan çalışmalar göstermiştir ki yüksek sesle kitap okumak depresyondan muzdarip olan kişilere iyi gelmektedir.

6. Görünen o ki okumanın sadece beyin kıvrımları üzerinde değil, stres üzerinde de oldukça kuvvetli bir etkisi var! Araştırmalara göre okumak stresi %68 oranında düşünüyor.

7. Sıklıkla kitap okuyan ileri yaşlardaki kişilerde Alzheimer görülme oranı 2,5 kat daha azdır!

8. Yatmadan evvel kitap okumak bedeninize uyku vaktinin yaklaşmakta olduğu sinyalini verir. Bu da bedeninizin yavaş yavaş uykuya hazırlanmasını ve sonuç olarak da daha rahat uyumanızı sağlar.

9. Okuma alışkanlığı olan çocuklar komplike konuları anlama konusunda okuma alışkanlığı olmayan çocuklara göre daha başarılıdırlar.

10. Daha okula başlamadan önce kitaplarla tanıştırılan çocukların okul hayatının daha kolay üstesinden geldiği gözlemlenmiştir.

11. Çocuğunuzun bir çocuk kitabı okurken öğreneceği ortalama yeni kelime sayısı aynı süre zarfında televizyon izlerken öğrendiklerinden %50 daha fazladır.

12. Araştırmalar göstermiştir ki bir amaç uğruna hareket eden karakterleri okumak kişilerin kendi amaçlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu artırmaktadır.

13. Kitaplardaki girift ilişkileri okumak ve çözümlemek kişilerin kendi hayatlarındaki ilişkileri anlamakta ve yönetmekteki becerilerine de olumlu yönde katkı sağlar.

   Eğitimcilik hayatım bana şunu öğretti ki, düzenli kitap okuyan çocuklar derslerde daha başarılı, hayatta pozitif ve genel kültürleri daha yüksektir.

         Kalın sağlıcakla… Ercan Yılmaz

Comments


Yayınlanan tüm yazılar izne tabidir. İzin almadan kullanılamaz. İspat  -  Patnos'un sesi soluğu  -  04ispat04@gmail.com - Pendik, İstanbul, Türkiye 34698

bottom of page