MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI İLE ALAKALI BİLİNMEYENLER....
- Taner Kargı
- 28 Ağu 2024
- 2 dakikada okunur

MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI İLE ALAKALI BİLİNMEYENLER
Tarihe bu günün kavramları, îdeolojîk bakış açısı, etnik durum mantığı,mevcut uluslararası ilişkiler ağı, kısır propaganda ve hamaset duyguları ile bakarsak bir yere varamayız. Tarihe o günün şartları içinde tarih bakışı ve sosyoloji perspektifi ile bakmalıyız. Aksi halde ilkokul çocuklarını ancak inandırırız, hoş gelişen teknoloji ve bilgiye ulaşım kolaylığı ile onu bile yapamayız.
Doğrudur tarih bize referans olmalıdır. Amma doğrusu ile sağlıklı ve gerçekçi analizi ile referans olmalıdır.
Malazgirt Savaşı ile alakalı neleri bilmiyoruz?
1-Malazgirt Savaşı ırklar arası bir savaş değildir. İnançlar arası bir savaştır. Müslümanlar ile Hristiyanlar arası bir savaştır.
2- Sultan Alpaslan tıpkı Sultan Selahaddin gibi bir İslam komutanıdır. Esir düşmanlarına bir Müslümana yakışacak şekilde muamele etmişler. Zulm etmemişler insanca değer vermişler. Bunun için ikisi de bütün dünya kaynaklarda adil liderler olarak geçmektedirler.
3-Saldırgan taraf Müslümanlar değildi. Mervanî Kürt Coğrafyası dahilinde kalan bölgeye Bizans ordusu saldırdı. İslam ordusu Alpaslan önderliğinde cevap verdi.
4-Alpaslan için özellikle önemli yer Anadolu değildi. Öncelikli coğrafya Altın hilal Mezopotamya, Mısır ve Suriye verimli toprakları idi. Nitekim tarihi seyir de öyle gelişti.
5-Sanılanın aksine Anadolu'da Malazgirt Savaşından önce Hristiyan Peçenek Türkleri vardi.
6-Bizans ordusunda Peçenek Türkleri; paralı Uzlar( Oğuzlar) ile Kıpçak Türkleri ve Gürcü askerleri vardı. Alpaslan ordusunda ise tüm Müslüman halklar olduğu gibi Revadi, Şeddadî ve on bin Mervanî Kürt askerleri vardı.Bizans Ordusundakı Türklerin sayısı Alpaslan'nın ordudundakilerden fazla olduğu söyleniyor.
7- Bir kısım Batılı Kaynaklar; Malazgirt savaşını Perslerle Roman'nın Savaşı ve Sultan Alpaslan'a Perslerin ve Kürtlerin Kralı diye yazar.
8- Diyojen normalde soylu bir kral aileden gelmiyor. Başarılı bir komutan, kral ölünce Kraliçe konumunu korumak için onunla evleniyor. Kraliçenin oğlu sonra Diyojenle rekabet ediyor.
9- Kraliçenin oğlu Bizans'ı ele geçiriyor ve Diyojen isyan ediyor Sultan Alpaslan'la arası çok iyi ve Alpaslan'dan destek bekliyor.
10- Bazı Kaynaklar; Alpaslan'nın oğlunu Diyojen'nin kızı ile nişanlandığını söylüyor.
11- Alpaslan'nın Cuma günü namazdan sonra kefenini giyip saldırgan Bizans'a karşı sefer çıktı.
Bu ruhla başta Adaleti ile ünlü Sultan Alpaslan ve Malazgirt meydan savaşının şehitlerini rahmetle anıyorum.
Bu konuda Prof. Abdullah KIRAN' nın yazmış olduğu Malazgirt ve Kürtler kitabını tavsiye ederim.
Tüm ifadeler:
43Sen, Taner Kargı, Koltazoglu Salih ve 40 diğer kişi
Comments