top of page

PATNOS TA KELEM FESTİVALI...


PATNOS TA KELEM FESTİVALI

Geçenlerde Sivas Akıncılar dan bir arkadaşımı İstanbul'daki ofisinde ziyaret ettim. Bir müddet sonra telefonu çaldı. Müsaade isteyip kısa bir konuşma yaptı. istemeden kulak misafiri oldum. Akıncılar da kavun festivali olacak ileriki günlerde oraya gitmek için telefonun diğer ucundaki kişi ile program yaptılar. Daha sonra arkadaşım festival hakkında bilgi verince heyecanlandım aynı zamanda üzüldüm. İlçemiz Patnos ta herhangi bir festivalin olmamasına. bugünkü yazımın konusu oldu... Patnos ta bir Festivalin olması için uzun zamandır sivil toplum kuruluşu olarak girişimlerimiz ve talebimiz oldu.

Festival;

Festival, birçok ritüel ve etkinlikten oluşan ,doğrudan ve dolaylı olarak bir bölgenin bütün üyelerini etkileyen aynı zamanda yine dolaylı yada doğrudan toplumun dünya görüşünü sosyal kimliklerini yansıtan dönemsel kutlamalardır.

Festival deyince aklımıza büyük gösterişli eğlence alanlarının kurulduğu farklı lezzetler , süslenen sunumların yer aldığı insanların doyasıya eğlendikleri etkinlikler ilk akla gelir. Festivaller aynı zamanda tanıtımdır reklamdır kalkınmadır.

Patnos zengin bir medeniyete , kültüre , neolitik tarihe , zengin Anadolu mutfağına , endemik bitkilere, kendine has tarım ve hayvansal ürünlere sahip , bunun yanında mitolojik ve gerçek efsanevi hikayelerin yaşandığı bir şehir olmasına rağmen festival kültüründe mahrum kalmış öksüz bir şehir...

Sembolsuz ve sahipsiz kent;

Beş yıl önce arkadaşlarımla sivil toplum kuruluşu ispat platform ve dernek için logo çalışmamız oldu ,üzülerek söylüyorum ; Her yönüyle zenginliğe sahip ilçemizin ulusal anlamda bir imgesinin olmaması bizleri derinde üzmüştü.

Aznavur kalesi girik tepe köseler kalesi, dizgin kalesi marmus harebeleri gibi onlarca miras kalan yapılarımız sahipsizlikten yok olmuş... Aznavur tepe :zamanında büyük bir yerleşim alanı ve kale idi. zamanla toprak la örüne örüne kaybolmuş tepe görünümlü olmuş. Giriktepe sit alanı olmasına rağmen içler acısı, tarihi yapı kaybolmuş. Bunlar gibi onlarcası var. Göbekli tepe misali yer altında kalan tarihimizin gün yüzene çıkartıp şehrimize tekrar kazandırmalıyız.

Sia bend-û xece , evdâlé zeynıké, şakiro gibi onlarca değerlerimiz var. maalesef onları yaşatacak anımsatacak bir faaliyet yok belki bizden sonraki nesil bilmeyecek . şehrimizin güzel yerlerinde onları anımsatacak siluetlerin ,heykellerin, büstlerin olmaması ne acı. Parklarımıza caddelerimize sokaklarımıza önemli kuruluşlara bunların adını vermeyip yaşatmamak ne garip…

Keledoş , qeli,gırar,beşi,dehnu, kelinek vs gibi şehrimizle özdeş yemeklerin coğrafi işaret olarak bizle anılmaması da ayrı bir eksiklik. Endemik bitkilerimiz sadece Patnos ovasında ,dağlarında yetişen ürünleri değerlendirmemekte büyük acizlik. Yukarda ki örneklerin onlarcasını sayabiliriz.

Kelem ;

İlçemiz de yetişen çevre il ve ilçelere ihraç edilen kelem diğer adıyla lahana ; Patnos un toprak yapısına uygun yetişen lahananın anavatanı Patnos diyebiliriz. Kelem Turp giler familyasında geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan güz ve kış sebzesidir. Sindirim sistemini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran ,kilo verdiren aynı zamanda kalp ve damar sağlığına çok iyi gelen bir sebzedir. Patnos kelemi batı ilerinde görduğumuz kelemlerden çok farklıdır. Yüzeysel olarak baktığında verimli mineralı topraklar da, soğuk suyla yetiştiğini anlayabiliyoruz. Lahana nın onlarca yemeği , mezesi, turşusu vs vardır.

Eskide sonbahar oldu mu kelem şehrin dört bir yanında satılırdı, şehir merkezi kelem rengine bürünürdü. Çevre ilcelerde bile gelip alanlar olurdu. eskilerde mustafa kargı, Rıfat şahın ve mamoki ailesi kelem yetiştiriciliği yaparlardı. Son zamanlarda özelikle Yalçınkaya köyünde yetiştiricilik yaygınlaştı.

Biz Patnosluların ortak imgesi kelem dir. İlçemize ait neden KELEM FESTİVALI olmasın? Düşünsenize Patnos ta her yıl düzenli olarak kelem festivali yapılıyor. Panayır alanında kelem , kelem yemekleri, kelem turşuları, kelem mezeleri, kozmetik kelem ürünleri , bunların yanında esnaf tezgahlarında Patnos la iligili yöresel yemekler, yöresel ürünler, endemik bitkiler, endemik bitkilerde yapılan kozmetik ürünler esnaf tezahlarında satılıyor, ticaret canlanıyor. baraj mevkinde mesire alanları, su sporları, gün yüzene çıkmış tarihi yerlerimizi şehir dışında gelen konuklar geziyor. akşamları sanatsal etkinlikler dengbeji , yöresel sanatçılarımızın gösterileri vs vs vs

Patnos dışında olanların yıllık tatil planlarını festival günlerine göre ayarlayacağını şimdiden hayal ediyorum…

Birlikte başaracağız ;

Bugünlerde şehrimiz adına olumlu esen rüzgara destek olalım bir olalım hayallerimizin şehrini var edelim. Kimisi belki hayal diyorsunuz ,Patnos insana hayal kurmayı umut eden zenginliğe sahip bir yer. unutmayalım hayaller umuda ,umutlar hedefleri doğurur..

Yanı un var şeker var yağ var…

Hadi helva yapsana…

Pardon Festival yapsana.

Bu arada Çağrım Başta

Patnos Milletvekiline, belediye başkanına ,ilçe kaymakamına. Sivil toplum kuruluşlarına ve tüm Patnos halkına dır ...

Hep birlikte festival için elimizi taşın altına koyalım...saygılarımla

Tüm ifadeler:

86Sen, Mehmet Aykut, Kemal Süphandağ ve 83 diğer kişi


Son Yazılar

Hepsini Gör
SİYABEND û XECÊ

SİYABEND û XECÊ     Siyabend û Xecê. Büyük bir aşk destanıdır. Kürt halkının çağlar ötesinden gelen en büyük sözlü destanlarından biridir...

 
 
 

Comments


Yayınlanan tüm yazılar izne tabidir. İzin almadan kullanılamaz. İspat  -  Patnos'un sesi soluğu  -  04ispat04@gmail.com - Pendik, İstanbul, Türkiye 34698

bottom of page